Кричковська Лідія Василівна

Кричковська Лідія Василівна  —  докторка біологічних наук, професорка, завідувала кафедрою «Органічного синтезу і нанотехнологій».

11 березня 1944 р. — народилася у м. Кіров РФ.
1966 р. — закінчила Харківський державний університет ім. О. М. Горького (зараз – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна).
Згідно з документом про вищу освіту отримала кваліфікацію «Біологія»; біолог-фізіолог людини та тварин. Після закінчення вишу працювала у Харківському медичному інституті.
19721985 рр. — працювала старшим науковим співробітником в Державному науковому центрі лікарських засобів (м. Харків.)
З 1985 р. — працює у Національном технічном університеті «Харківський політехнічний інститут».
2009 р. — очолила кафедру  «Технології органічних речовин».
2010 р. — кафедра «Технології органічних речовин» змінює свою назву на кафедра «Органічного синтезу і нанотехнологій».
2011 р. — стипендіат в галузі науки ім. І. І. Мечникова (з медицини і біології). Цю нагороду вона отримала за особисті досягнення в галузі науки, вагомий внесок у вирішення науково-технічних та соціально-економічних проблем Харківської області.
У 2012 р. під керівництвом Л. В. Кричковської кафедра пройшла атестацію і отримала другу спеціальність «Хімічна технологія харчових добавок та косметичних засобів». Кричковська Лідія Василівна вивчає фізико-хімічні властивості біологічно активних сполук природного походження, на їхній основі розробляє лікарські препарати, парфумерно-косметичні та харчові продукти. Під її керівництвом на основі мікробіологічного каротину розроблено аналог обліпихової олії «Аекол».
 
Науково-технічна діяльність та розробки:
Дослідження харчових, лікарських, парфумерно косметичних засобів на відповідність ГОСТам та іншим стандартам,
визначення фальсифікації продуктів та сировини, антиоксидантний захист ліпідорозчинних та ліпідних продуктів, збільшення термінів збереження, вибір консервантів, стабілізація рослинних та інших олій від окислення.
Визначення біологічно активних речовин (БАР) у нових видах продуктів (білки, жири, вітаміни, вуглеводи, стерини та ін. у харчових, парфумерно-косметичних та сільськогосподарських продуктах).
Розробка нової продукції на основі шротів рослинних залишків (соняшник, ріпак, амарант та ін.) для різних галузей промисловості.
Розроблено технологію отримання стимуляторів росту рослин та зернових, захисні засоби від заморозків та сонячних опіків.