Мінакова Ксенія Олександрівна

Список публікацій К. О. Мінакової

Мінакова Ксенія Олександрівна — кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

К. О. Мінакова виконує обов’язки голови ради молодих науковців інженерно-фізичного інституту Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Вона з легкістю поєднує наукову, викладацьку, організаційну та профорієнтаційну роботу. Доцент Мінакова К. О. — відома популяризаторка науки в світі, одна із засновниць STEM-руху в Україні. Вона є співорганізатором численних профорієнтаційних заходів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» для школярів, серед яких: «Канікули з Політехом», «Суботи з Політехом», «День відкритих дверей ONLINE», «STEM-лабораторія», «Лабораторні роботи для школярів з освітнім проектом «На Урок», «Слідами Чорнобиля», а також інших проектів, спрямованих на формування позитивного іміджу науковця серед молоді. Саме за її ініціативи та під безпосереднім керівництвом молоді науковці-політехніки організували та провели XVI Міжнародну конференцію з практичної науки «Hands-on Science» (2019). Захід об’єднав популяризаторів науки і STEM-освіти світового рівня (США, Велика Британія, Уругвай, Гана, Чеська Республіка, Португалія).

Доцент Мінакова К. О. викладає студентам курси:

  • «Загальна фізика»,
  • «Квантова механіка».

Область наукових інтересів К. О. Мінакової:

  • одномірні атомні ланцюжки, їх фізичні властивості;
  • поверхневі та об’ємні хвилі в кубічної решітці;
  • розподіл квазічастічних збуджень в різних матеріалах, в тому числі метаматеріалах;
  • динаміка гратки з дефектами;
  • поверхневі хвилі;
  • фонони.

Наукові здобутки К. О. Мінакової неодноразово відзначені як в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут», так і загальнодержавними і міжнародними конкурсами та грантами. Мінакова К. О. — лауреат іменної стипендії Харківської обласної держадміністрації ім. К. Д. Синельникова в галузі фізики і астрономії для молодих вчених, стипендії Кабінету Міністрів України. Вона була визнана переможцем у конкурсах «Кращий молодий науковець НТУ «ХПІ» три роки поспіль, «Найкращий молодий науковець Харківщини» два роки поспіль з різними науковими роботами та дослідженнями. Виконує обов’язки редактора та рецензента різних міжнародних журналів.

Мінакова К. О. — автор понад 30 наукових статей, які включені до наукометричної бази Scopus та закордонної монографії в американському академічному видавництві John Wiley & Sons, Inc. у співавторстві з наукової групою ФТІНТ НАН України.

Мінакова К. О. у Google Scholar

Джерело інформації: Газета «Політехнік» та сайт кафедри фізики Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».