19 травня – День вишиванки

Вишиванка в культурі України займає особливе місце. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.
В наш час вишиванка вийшла з повсякденної форми одягу, проте її надягають на свята або визначні дати. Традиція вишивати сорочки різнокольоровими нитками та візерунками має багатовікову історію. В основному вишивали дівчата, готуючи собі придане до весілля. Візерунки на вишиванках були прикрасою одягу й несли в собі магічний сенс.
День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. 
Ідея відзначати «День вишиванки» виникла у 2006 році. Тоді кілька студентів й викладачів Чернівецького національного університету одягнули вишиванки й влаштували флешмоб. А вже через декілька років «День вишиванки» набув міжнародних масштабів. У 2014 році свято відзначали, крім України, вже у восьми країнах світу: США, Канаді, Німеччині, Італії, Франції, Португалії, Румунії, і навіть у Росії, незважаючи на анексію Криму і розв’язану Кремлем агресію на Донбасі. З початком бойових дій на Сході України вишиванки регулярно дарують українським захисникам. На сьогодні географія свята охоплює понад 50 країн.

Запрошуємо ознайомитися з медіа-оглядом «Моє ім'я - Вишиванка»

Традиції святкування Дня вишиванки в бібліотеці НТУ ХПІ незмінні -  «Вишиванку одягай — Україну кохай!», «Я душу одягну у вишиванку!»