Земля — твій дім!

«Встав вранці, вмився, привів себе в порядок
 і відразу ж приведи в порядок свою планету»

Антуан де Сент-Екзюпері

22 квітня — Міжнародний день Матері-Землі, його ще називають Днем нашого спільного затишного будинку. Свято було засновано у 2009 році на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.
Головне завдання свята — нагадати людям про нашу відповідальність перед нащадками за збереження нашого спільного дому — Землі! Ми всі тісно пов’язані з нашою планетою та усіма її екосистемами, і кожна наша дія чи рішення неодмінно відображаються на загальній картині світу, залишаючи як погані, так і добрі сліди. Ніхто з нас не хоче купатися в брудній воді, відпочивати та збирати ягоди та гриби серед куп сміття. Але ж не міфічний «хтось», а саме ми, своїми руками нищимо природу. Сьогодні стає очевидним, що кожна людина є одночасно причиною та жертвою глобальної екологічної кризи. Усі ми живемо у спільному домі, на планеті Земля, і кожен із нас впливає на його стан своїм повсякденним життям. Будь-який наш вчинок проти природи за принципом бумеранга повертається до нас самих чи наших дітей та ближніх, завдаючи шкоди здоров’ю та підриваючи матеріальний добробут.
Лише ми самі в змозі зупинити нищення природи і змінити екологічну ситуацію на краще. Нам здається, що від нас нічого не залежить. Але це не так, щоденними простими вчинками людина може зроби свій дім краще: не смітити, посадити квітку чи дерево, упорядкувати територію…
Кожен із нас повинен усвідомити, що «усі ми пасажири одного корабля на ім’я Земля» і саме від нас залежить чи затоне наш корабель, чи й надалі буде борознити простори океану.

Видання за темою "Екологія, екологічна безпека та природоохоронна діяльність" з фонду бібліотеки