З Міжнародним днем студентів!

17 листопада — Міжнародний днем студентів! Вітаємо всіх політехніків зі святом! Бажаємо миру, здоров’я, творчої наснаги та нових звершень! Віримо в нашу молодь і процвітання країни!

З історії:
Становленню свята передували події в Празі. 28 жовтня 1939 року поліція і підрозділи СС розігнали мирну демонстрацію з нагоди 21 річниці створення Чехословацької Республіки. Наслідком стала загибель студента медичного факультету Яна Оплетала. Його похорон, який проходив 15 листопада, перетворився у протест проти окупації, у якому взяли участь тисячі людей. 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах з подальшими стратами та ув’язненнями.
На зборах 1941 року в Лондоні, Міжнародна Рада Студентів прийняла заяву, у якій день 17 листопада, в пам'ять про події в Чехії, було оголошено Міжнародним днем студентів. Відтоді, міжнародне студентство просуває ідею визнання 17 листопада Міжнародним днем студентів на рівні ООН.
Сьогодні День Студента позиціонується не як траурний день пам'яті, а як свято молодості, жаги до життя та великих звершень. Адже саме студентство в усі часи, в усіх країнах, було активною, подекуди радикальною, рушійною силою, яка могла змінювати державний лад та чинити революції.
ЗІ СВЯТОМ! МИРУ ТА ДОБРА!