День української писемності та мови

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно в ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям
Максим Рильський
Вітаємо усіх українців з Днем української писемності та мови! Любіть, плекайте, бережіть рідну мову, бо мова – це душа народу! Поки існує мова, існує народ!
Мелодійна та неповторна українська мова ввібрала в себе гомін лісів, полів, рік і морів землі нашої. Слова нашої мови переткані вишневим цвітом, калиною та барвінком.
Українська мовна традиція сягає до княжих далеких часів, шлях нашої мови був тернистим. Українське слово бідувало, вмирало з голоду, плакало над страченим, але відроджувалося. І доки народ мав свою мову, його серце завжди оживало, гоїлося, сміялось.
Українська мова – це скарбниця духовної і культурної спадщини українського народу! 
25 жовтня 2023 року, з нагоди Дня української писемності та мови, у приміщенні Покотилівської бібліотеки для дітей, відбувся захід «У ріднім слові цілий світ», у якому взяли участь учні 5 класу та викладачі Покотилівського ліцею № 2.
Неймовірна атмосфера панувала на святі. Діти проявили неабияку активність у вікторинах на інтерактивних іграх, показали свою відмінну підготовку та знання української мови та літератури, українських приказок та прислів’ях, українських народних казках. Завідувач Покотилівської бібліотеки, Анжеліка Юріївна Гога, підготувала презентацію про історію рідної мови. Учням було цікаво дізнатися, що свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.