День захисників і захисниць України

До Дня захисників і захисниць України, спільно з Покотилівською бібліотекою-філією для дітей та Покотилівською бібліотекою-філією для дорослих, в рамках проекту «Бібліотечний арт-простір», запрошуємо відвідати віртуальну виставку «НЕЗЛАМНИЙ ХАРКІВ — НЕЗЛАМНА ХАРКІВЩИНА!» фотографа, волонтерки, громадської діячки, голови ГО «Громадська варта та ініціатива» Вікторії Бєлікової.

День захисників і захисниць України — державне свято України, що відзначається на Покрова Пресвятої Богородиці. Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

Пізніше Президент Порошенко виступив з ініціативою зробити з 2015 р. День захисника України державним святом і неробочим днем із внесенням відповідних поправок до Кодексу законів про працю.

5 березня 2015 Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому президентський законопроект, яким пропонується зробити вихідним днем День захисника України 14 жовтня.

3 серпня 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» № 1643-ІХ, який парламент ухвалив 14 липня 2021 року. Документ сприяє гендерно збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців у захисті нашої країни та належному вшануванню воїнів обох статей. Адже багато жінок нарівні з чоловіками беруть участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності України.

Згідно із законом, назва свята «День захисника України», змінюється на «День захисників і захисниць України». Закон набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 4 серпня 2021 року.

У зв'язку з реформою церковного календаря в Україні, Покрова Пресвятої Богородиці з 2023 року відзначатиметься 1 жовтня. 28 червня 2023 Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект про перенесення Дня захисника України з 14 жовтня на 1 жовтня, який було ухвалено 14 липня 2023 року. 28 липня Зеленський підписав законопроект та Указ Президента № 455/2023 «Про внесення змін до деяких указів Президента України», відтак, дата відзначення свята була остаточно перенесена.