День гідності та свободи!

21 листопада в Україні відзначають День гідності та свободи — одне зі знакових офіційних свят, встановлене на честь двох революції, які відбулися в Україні в 2004 та 2013 роках.

Цього дня українці вшановують пам’ять про людей, які під час Помаранчевої революції та Революції Гідності стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод громадян, європейського вибору та національних інтересів держави.

З історії:

День гідності та свободи почали відзначати з 2014 року — в річницю початку Євромайдану. Святкується щороку, 21 листопада, на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (початок 22 листопада 2004 року) та Революції Гідності (розпочалася 21 листопада 2013 року з акції студентів та громадських активістів). Є наступником свята Дня Свободи, що святкувалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005–2011 роках, поки не було скасоване указом Президента України Віктора Януковича. 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада святкується День гідності та свободи «…з метою утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…».

Зі святом, шановні політехніки! Пам’ятаємо та будемо гідні історичного надбання!