УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ЕЛІТА!

Студентице такий народ,
Який не може без пригод,
А їх, до речі, вистачає:
Підступна сесія чекає
 
17 листопада Україна, як і весь світ, відзначає Міжнародний день студента! Це свято встановлено згідно з Указом Президента «Про День студента» від 16 червня 1999 року № 659/99.
День студента – це свято, яке не знає національностей і віку, це свято, коли на всій планеті святкують і веселяться представники одного соціального класу, окрема категорія людства – «СТУДЕНТИ».
У кожного покоління є велике і важливе досягнення. Майбутнє належить молодим, сповненим життєвої енергії людям. Країні потрібні знання, реальний внесок у справу державотворення, велику справу побудови демократичної процвітаючої України. Переконані, сплине незначний час і досвід кожного Студента та професіоналізм визначатимуть долю всієї держави.
Ідеї не народжуються готовими і повністю зрозумілими, вони вимальовуються у міру роботи над ними. Головне – почати.
У День студента, побажаємо вам примножувати свою енергію, неодмінних успіхів у навчанні, нових творчих досягнень, гармонійного духовного та фізичного розвитку. Віримо у ваше щасливе майбутнє, у щасливе майбутнє рідної України.

Історія свята День студента

28 жовтня 1939 року поліція та підрозділі СС розігнали мирну демонстрацію з нагоди 21-ої річниці створення Чехословацької Республіки в Празі. Під час демонстрації був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал, а 11 листопада він помер. Його похорон 15 листопада став протестом проти окупації. В ньому взяли участь багато тисяч людей. На наступний день в Берліні провели нараду за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади на три роки. Майно університетів підлягало конфіскації. Насправді чеські ВНЗ відкрилися тільки після перемоги над нацизмом.
17 листопада в Празі та інших містах, де були університети, почалися масові арешти чеських студентів: 9 представників студентських організацій було страчено в празьких в'язницях, понад 1200 арештовано та відправлено в Заксенгаузен (концтабір в Німеччині). В гуртожитки вривалися солдати, били студентів, потім вивозили їх на околиці Праги, не дивлячись на те, як студенти були вдягнені. Був мороз, деякі залишились в піжамах. Там продовжували знущання. Вони падали, а німці наступали на шиї чоботами. Іноземців та жінок, які проживали в гуртожитках, не чіпали.
17 листопада 1941 року на зборах в Лондоні Міжнародна Рада Студентів в пам'ять про події в Чехії було оголосила свято «Міжнародний день студентів».