Круглий стіл «Інформаційний безбар’єрний простір»

15 березня 2023 року на базі Покотилівської бібліотеки-філії для дорослих КЗ «Публічна бібліотека Височанської Селищної ради» Харківської області був проведений круглий стіл «Інформаційний безбар’єрний простір».
Захід проходив у рамках співпраці Інформаційно-ресурсного центру «Без бар’єрів» науково-технічної бібліотеки НТУ «ХПІ» та Покотилівської бібліотеки-філії для дорослих КЗ «Публічна бібліотека Височанської Селищної ради» Харківської області.
Учасники зустрічі обговорили актуальні проблеми бібліотечної діяльності в умовах воєнного часу, обмінялися досвідом та презентували людям з обмеженими можливостями «Довідник безбарʼєрності», як символ незворотності змін у суспільних відносинах. Також обговорили пріоритетні завдання Плану заходів на 2023–2024 роки зі створення безбарʼєрного простору.
Головними напрямками на цей період є забезпечення безбарʼєрності просторів, доступність інформації для маломобільних соціальних груп, зокрема, людей з інвалідністю:
  ♦ доступність інформації особам з інвалідністю та ВПО;
  ♦ доступ до освітніх послуг;
  ♦ дистанційний доступ інформаційних ресурсів науково-технічної бібліотеки НТУ «ХПІ»;
  ♦ відкритий доступ до інформації Покотилівської бібліотеки-філії для дорослих;
  ♦ психологічної підтримки у закладах освіти та культури.
Щоб кожна людина в Україні не відчувала виключення із соціуму та не мала бар’єрів під час реалізації своїх громадянських прав, а саме в цьому напрямку ми консолідуємо наші зусилля.
Міністерство культури та інформаційної політики України розробило проєкт «Інформація без бар’єрів». Його мета — щоб суспільнозначуща інформація, наприклад, публічні повідомлення від уряду, новини, сповіщення про військові загрози, публічні послуги та інше, були зрозумілими всім суспільним групам, зокрема:
  ♦ людям з порушеннями зору та слуху;
  ♦ людям з когнітивними порушеннями;
  ♦ людям з посттравматическим стресовим розладом;
  ♦ людям літнього віку;
  ♦ дітям.
Доступ до інформації — життєво важливий сьогодні, бо сповіщення про повітряну тривогу, розташування бомбосховищ, евакуаційні маршрути рятують життя. Або не рятують, якщо людина в критичній ситуації не може їх побачити, почути, зрозуміти.
Ми різні, дуже різні, тож інформацію сприймаємо по-різному. У когось поганий зір, хтось не розрізняє кольори чи не бачить взагалі, хтось не чує, хтось погано розуміє українську мову. Кожна людина може опинитися в ситуації, коли через стрес їй важко пробиратися крізь складні визначення та формулювання. Щоб прибрати ці штучні бар'єри і розпочало проєкт «Інформація без бар'єрів».
Безбар’єрний простір — це рівність, доступність та повага між людьми. Щоб всі люди могли отримати необхідну інформацію. Національна стратегія зі створення безбар‘єрного простору створена за ініціативи Першої пані України Олени Зеленської. Зараз Кабінетом міністрів України формується План заходів на 2023–2024 роки зі створення безбарʼєрного простору. Проєктні рішення враховують три основні фактори — інклюзивність, енергоефективність і цивільний захист. Особливості проектування Плану — виклики реалізації під час воєнного стану, важливість переосмислення завдань та заходів.
Ведучі круглого столу «Інформаційний безбар’єрний простір»: Самойлова Юлія Федорівна — завідувач Покотилівської бібліотеки-філії для дорослих КЗ «Публічна бібліотека Височанської Селищної ради» Харківської області; Новосьолова Світлана Юріївна —керівник Інформаційно-ресурсного центру «Без бар’єрів», завідувач сектору НТБ НТУ «ХПІ»; Лябах Наталя Василівна — провідний співробітник Інформаційно-ресурсного центру «Без бар’єрів», завідувач сектору НТБ НТУ «ХПІ».