«Ми діти твої, Україно!»

Три місяці воєнного стану та війни. З 24 лютого 2022 р. все змінилося. Складно усвідомити і прийняти реальність. Дуже складно переживають це діти. Вони потребують постійної підтримки дорослих. У зв’язку з цим, науково-технічною бібліотекою організовано соціально-культурну акцію «Ми діти твої, Україно!». Захід присвячено Міжнародному дню захисту дітей, який відзначається 1 червня!

В акції беруть участь співробітники Інформаційно-ресурсного центру «Без бар’єрів» та партнери науково-технічної бібліотеки НТУ «ХПІ»: Благодійної організації «Паралельні світи»; Асоціації дитячих та сімейних психологів України.

Ми вже публікували інформацію, що співробітники Інформаційно-ресурсного центру «Без бар’єрів» спільно з Благодійною Організацією «Паралельні світи» та Фондом «Професійний розвиток Харкова» за підтримки UNICEF Ukraine брали участь у наданні волонтерської психологічної підтримки для дітей, які переховувалися на станціях харківського метрополітену (http://library.kpi.kharkov.ua/uk/node/19536). Це складна робота, що потребує витримки та професійних знать і навичок. Більше про місяць у підземці на сайті UNICEF Ukraine .

13 травня 2022 року волонтери з бібліотеки Світлана Новосьолова та Наталя Лябах (презентація), мали за честь прийняти участь у інтернет-трансляції авторської програми Олени Ігорівни Горошко (https://web.kpi.kharkov.ua/sp/goroshko-olena-igorivna/). Тема та назва заходу — «Діти на війні». Мета — розповісти всьому світові правду про те, як діти переживають війну та як дорослі намагаються підтримати їх психологічно та допомогти їм разом з батьками пережити ці важкі часи (запис трансляції).

Підтримати психологічне здоров’я та з користю провести час завжди допомагає книга. Запрошуємо ознайомитися с медіа-оглядом дитячої книги з фондів НТБ НТУ «ХПІ» — «Я з книгою відкриваю світ!».

Проекти наших партнерів:

Благодійна організація «ПАРАЛЕЛЬНІ СВІТИ» заснована у квітні 2019 р. батьками дитини з особливостями ментального розвитку. Діяльність фонду направлена на допомогу дітям з порушенням аутичного спектру, ДЦП та важкими порушеннями розвитку дітей. Проводиться всебічна підтримка сімей, які виховують дітей з інвалідністю. Касімов Андрій (+380503036520, +380933036521) — засновник Благодійної організації «Паралельні світи». Станом на травень 2022 р. в нашу діяльність внесені корективи:
  • допомога ЗСУ, територіальній обороні Харківщини;
  • допомога Внутрішньо переміщеним особам;
  • допомога соціально незахищеним категоріям громадян;
  • допомога дітям з інвалідністю та їх родинам;
  • допомога багатодітним родинам;
  • допомога людям похилого віку, одиноким людям.
Центр психологічної реабілітації нашого благодійного фонду працює та допомагає відновити психологічний стан людей.
Три місяці повномасштабного військового вторгнення в Україну. Звичайне життя зупинилося 24 лютого 2022 р. Так і картини колекції Благодійна Організація "ПАРАЛЕЛЬНІ СВІТИ" залишилися на виставці в одному із Торгово розважальному центрі Харкова з 16 лютого 2022 р. по сьогоднішній день. . .
Продовжуємо співпрацю та проводимо дистанційно соціально-культурну акцію «Ми діти твої, Україно!» до Міжнародного дня захисту дітей 2022 року.
До уваги користувачів віртуальна виставка робіт харківських художників: Ніни Олепір, Дмитра Бухановського, Ніни Аванесової, Жені Петракова.
Після проведення виставки у вас є можливість придбати картини та тим самим допомогти нашим підопічним дітям з аутизмом в проходженні реабілітації.
 

International Child Development Programme (ICDP) — одна з програм Асоціації дитячих та сімейних психологів України. Координатор — Сергій Красін, доктор філософії, психолог, коуч, тренер, фасилітатор; член науково-методичної лабораторії інновацій в освіті Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди; керівник громадської організації «Асоціація дитячих та сімейних психологів України»; керівник громадської організації «Інститут режисованої фільмотерапії та фільмотренінгу».

Це Міжнародна програма  розвитку дитини, яка має багаторічний досвід надання допомоги батькам та спеціалістам у побудові гармонійних стосунків у парі «дорослий – дитина» Програма добре себе зарекомендувала та показала ефективність у багатьох країнах світу. В Україні ICDP почала працювати з 2013 року.

Девіз програми: хочеш допомогти дитині — допоможи дорослому, який про неї дбає.

ICDP базується на трьох діалогах, які включають вісім принципів позитивної взаємодії з дитиною:

  • Емоційний діалог (спілкування з дитиною на рівні емоцій) включає такі принципи, як: любов, підтримка ініціативи, спілкування з дитиною на рівні емоцій, похвала.
  • Посередницький діалог (передача дитині досвіду та знань) поєднує такі принципи, як концентрація уваги дитини на предметах навколишнього світу, надання значення подіям навколишнього світу та досвіду дитини, розширення досвіду дитини.
  • Регулятивний діалог включає питання регулювання поведінки. ;

Фасилітатори International Child Development Programme надають всебічну допомогу та підтримку сім’ям у побудові якісних взаємин з дітьми, у гармонізації емоційної, розвиваючої та навчальної сфер дорослішання дітей в родині.

Фото: