Годзь Наталія Борисівна

Годзь Наталія Борисівна (GODZ NATALIIA BORYSIVNA) — доктор філософських наук, доцент, професор кафедри філософії Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», куратор проєкту для аспірантів та студентів «Філософська проблема людини та сенс її буття» (від 2007).
Народилася Наталія Борисівна Годзь 27 травня 1970 року у м. Харків. З боку матері має 5 поколінь вчителів, а прадідусь, дідусь та бабуся з боку батька — відомі народні цілителі в м. Кобеляки Полтавської області.

Середню освіту отримала в СШ № 35, м. Харків. Протягом 1987–1992 рр. навчалася в ХДПІ ім. Г. С. Сковороди (нині — ХДПУ ім. Г. С. Сковороди) за спеціальністю вчитель біології та хімії. У 1993–1994 рр. у ХДУ (нині — ХНУ ім. В. Н. Каразіна) отримала освіту психолога.

Трудова діяльність: НСШ № 41 — вчитель хімії, СШ № 34 — психолог, НВК «Освіта» — психолог, СПТУ № 3 — викладач біології. Від осені 2003 року і по теперішній час Н. Б. Годзь працює у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут».

У 2004 році на базі Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна захистила кандидатську дисертацію за темою «Культурні стереотипи в українській народній казці» (науковий керівник д.ф.н., проф. В. В. Шкода). Для порівняння використовувалися автентичні тексти казок інших народів. Результати дослідження широко використовуються культурологами, психологами, філософами, лінгвістами та криміналістами в їх практичній діяльності, оскільки Наталія Борисівна аналізує розвиток та збереження традицій та мови, обрядовості та знаковості, ментального складу народу та етносу. Кандидат філософських наук (2004).

Доцент кафедри філософії Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (2007).
У 2019 році захистила докторську дисертацію в Інституті філософії імені Г. С. Сковороди Національної академії наук України у м. Київ за темою «Філософські підстави екологічної футурології». Доктор філософських наук (2019 р.)

Розробила та впровадила низку навчальних курсів та програм. У 2009 році посіла друге місце у конкурсі робіт на найкращий дистанційний курс Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» «Філософські проблеми екології». Сфера наукових інтересів: — філософська антропологія, філософія культури; дослідження у межах культури ауто і гетеро стереотипів на базі текстів народних казок; філософія екології. Продовжує досліджувати феномен культурних стереотипів та порівняльний аналіз текстів народних казок. Також вивчає футурологію та прогностику з екологічних позицій. Неодноразово була офіційним опонентом на захистах кандидатських дисертацій.

Науковий доробок Н. Б. Годзь становить понад 160 публікацій наукового та науково-дослідницького характеру, серед них низка статей за кордоном — Австрія, Угорщина, Узбекистан.

Працює над філософською есеїстикою: Мушу. Намагатимуся. І все прийде раптово, як гілка квітучого бузку у вікно… : монографія / Н. Б. Годзь. – Харків : Майдан, 2022. – 698 с. та Це було ще до війни: місто Харків, я і ми. А тепер війна-війна і на скронях сивина … : монографія / Н. Б. Годзь. – Харків : Майдан, 2023. – 172 с. 

Філософсько-літературний доробок представлено у фондах  багатьох бібліотек України (Київ, Львів, Острог, Рівне, Ізюм, Кобеляки; сільських бібліотеках  Харківської та Полтавської областей та закордоних – Литва, Чехія, Бразилія, Польща).

Наталію Борисівну цікавить не лише наукова робота, вона є поціновувачем поетичного слова, пише вірші, есеї та разом зі студентами проводить екскурсії містом.